top of page
Vyhledat

Žijeme ve výkonu

Včera jsem se vypravila na všemi opěvovaný film Joker. A že komiksovou scénu nijak nesleduji, byl pro mě celý film z určitého úhlu novinkou. Krájelo se mi srdce, když jsem viděla, jak se na hlavním hrdinovi lidé nesmyslně vybíjí. Co mě však překvapilo víc, bylo zjištění, že zjednodušeně řečeno tento film (ač je fikcí a části celku komiksu) opěvuje zlost a vztek, který se v nás skrývá.

Musela jsem se tedy zamyslet, jakou společnost tvoříme a co nás k tomu vede. Uvědomila jsem si, že žijeme ve výkonu a lidská jedinečnost, jinakost či sny čelí často výsměchu.


Manipulace, výsměch, stud


Každý v sobě máme to dobré i to špatné. Pokud nás něco ohrožuje nebo máme strach, dokážeme sáhnout do toho nejtemnějšího, otevřít pandořinu skřínku. Říká se, že nemít okolí, nikdy nepoznáme sami sebe. To, co se děje kolem nás, je našim zrcadlem. A tím, že tu a tam poznáme a přiznáme si i horší stránku nás samotných, můžeme se změnit a tím i zlepšit náš život. Je však důležité se tomu postavit čelem.


To se týká i naších snů a zvláštností, které nás přitahují. Jak se tváří okolí, když se ve 40ti rozhodneme cestovat nebo podniknout jinou, oproti zavedeným pravidlům, "netradiční" věc. Často se setkáme z odporem. Anebo když se rozhodneme být kosmonautem, zpěvačkou, malířkou? Výsměch, opovržení... Každý z nás má však svou komnatu, kde odkládá i ty nejbláznivější sny a přání. Ne každý je však vytáhne na světlo boží. Možná se bojíme odezvy a nebo manipulace. A právě v těch situacích ten onen odpůrce má často větší strach než my sami.


Pochopení, porozumění, radost


Když vidím, že někdo kope kolem sebe, říkám si, co ho asi tak trápí? Spokojený, láskyplný člověk, který žije své sny a dává přednost lásce jako principu, Vás vždy podpoří. Onen odpor pouze znamená vlastní nerealizované přání či nežití podle svých pravidel. Je to však také jakási zkouška pro nás, jestli opravdu o to stojíme a jsme ochotní za tím "SVÝM" jít.

"Pokud chceme změnit svět, musíme začít od sebe." To je zlatá pravda. Rozvíjejme tedy v prvé řadě v sobě pochopení a podporu. Pokud nám někdo svěří svůj záměr, zastavme se a zkusme alespoň na chvíli nehodnotit. Vyslechněme si, co má náš blízký či vzdálený na srdci a podpořme jeho radost.


Čtěte také: Nechci tě ranit aneb o odvaze říct, co chci.


Výkon vs. vitalita


Výkon a stres se zdá být dnes trendy. Mít hodně práce a málo času, ač už na cokoli. Z toho se zapíná mysl - hodnocení, posuzování, odsuzování, kritika. Málo nasloucháme srdci a více necháváme hlavu, aby se chytala všeho, co se ji připlete do cesty. To vše nás však stojí mnoho energie. Proto se nám hůř spí, vstáváme unavení nebo si potřebujeme po večerech uvolnit mysl alkoholem.


Někdy není jednoduché z toho začarovaného kruhu vyskočit, ale jde to. Krok po kroku zaměřujte pozornost do sebe. Udělejte si na sebe čas. Zprvu jednou týdně, ono se to časem podá. Když přijde chvíle stresu, poodstupte. Podívejte se na situaci z perspektivy. "Je opravdu nutné se rozčilovat, trápit se?" Často zjistíte, že vůbec ne.




Možná Vás nebaví jóga ani procházky. Najděte si to své. Vytvořte si svůj koutek jen pro sebe s tím, co Vám děla i malou radost. Je to o tréninku. Stejně jako jsme se učili chodit nebo cizí jazyk. Naučte se jednoduše být vitální a to skrze podporu a dávání radosti sobě a tím i ostatním.


Čtěte také: Kam směřuje naše pozornost, tam směřuje naše energie.




0 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Připojte se k nám

Odebírejte newsletter

Kategorie

bottom of page