top of page
Vyhledat

Ohlédnutí za rokem 2020

Asi není potřeba opakovat, že rok 2020 byl pro mnohé náročný. Svět se rozdělil na (minimálně) dva tábory - "rouškařů" a "nerouškařů" a velké množství podnikatelů, ale i zaměstnanců se potýká s finančními problémy.


To je však jen vršek ledovce. Co se děje pod povrchem, respektive jak ještě můžeme na celý rok 2020 nahlédnout?


Rozhodnutí


Jedním z prvních témat, které je nasnadě se týká našeho rozhodnutí, kterou cestou se v životě vydáme - zda-li tou autentickou nebo stále půjdeme proti sobě. Rok 2020 přinesl nelehké situace, díky kterým však zřetelněji můžeme vidět, co je to naše opravdové - co nás baví, těší, v čem jsme jako ryba ve vodě a kde se naopak potápíme (mnohdy aniž bychom si to chtěli přiznat).

Pravda


S tím se pojí téma pravdy. Letos jednoduše masky padaly a to na úrovní individuální, soukromé, tak i na úrovní veřejné. Pravda se dostávala na povrch a to ve velmi rychlém tempu. Najednou si nebylo možné nevšimnout, jaký život žijeme a s kým.



Pravda se však odhalovala i v nás samotných - bubáci, bloky či lži, které jsme si sobě léta střádali, pod vlivem okolností, se draly na povrch. Dá se říci, že okolí nám nastavilo zrcadlo, před kterým nebylo, kde uhnout. A kdo přeci jen unikl před svou autentickou cestou či před pravdou? Za chvíli nebude mít kam. Ono před sebou samotným se neschováte.


Vztahy


Ty se také ve velkém propíraly a zvláště pak ke konci roku. Toto období je už tak náročné, letos však o to víc. Je to podmíněné faktem, že na planetě nežijeme sami, je tedy vhodné se zaměřit i na naše vztahy a nejen ty s okolím, ale i s námi samotnými.

Letos se doslova otevíraly Pandořiny skřínky. Mnoho vztahů se rozpadlo, ale také zcelilo. My sami jsme si více porozuměli a mohli si uvědomit témata, která v sobě propíráme třeba i léta nebo celý život.


Pokora a vděčnost


Dalším velmi důležitým aspektem tohoto roku byla pokora a vděčnost. Tím, že se zpomalil či uzavřel tradiční chod světa, jak jsme na něj zvyklí, mohli jsme si všimnout v jakém dostatku a hojnosti žijeme, a to nejen té materiální/finanční, ale také, co se týká aktivit, možností, výběru apod.



Určitá rozežranost, která převládá v rozvinutých zemích, byla odstřihnutá. Lidé se museli začít zaměřovat na více základních věcí a změnit také způsob fungování. Už se nedalo jít do kina nebo na nákup oblečení, kdy se nám zachtělo. Obchoďáky už neposkytovaly přístřeší puberťákům nebo rodinám o víkendu. Díky tomu jsme začali vídat více lidí v parku, na procházce, v přírodě.

Díky tomu si stále můžeme uvědomovat, co jsme měli a především, co se pro nás stalo mnohdy až samozřejmostí.


Společně to zvládneme


Televize a internet se plní tímto sloganem. Otázkou však je - co společně zvládneme? Nejideálnějším scénářem i dalšími kroky pro nás pro všechny je, podívat se na svůj vlastní život, jak se říká zamést si před vlastním prahem a udělat si do nového roku pořádek u sebe, v sobě. To je totiž jediné východisko, díky kterému běs, strach a šílenství aktuálně probíhající pomine/změní se. Ono totiž ač je to virus nebo jiné téma, stále se jedná o totéž - můžeme a nemusíme jej prožívat tragicky. Můžeme a nemusíme si z toho vzít to potřebné pro dobro naše i našeho okolí.


A ti, co už nějakou tu rovnováhu a hloubku ve svém životě přivítali, měli daleko stabilnější, ba úspěšný rok 2020. Kterou cestou se vydáte Vy?


Stáhněte si zdarma:

Motivační týdeníček pro rok 2021

Prožijte rok 2021 s Dalajlámou, E. Tollem, D. Millmanem, L. Hay, W. Bowenem, A. Moorjani, N. Walshem a mnoho dalšími motivačními velikány.


Stažením získáte 52 inspirací motivačních velikánů, které Vás provedou rokem 2021.


1 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Připojte se k nám

Odebírejte newsletter

Kategorie

bottom of page