top of page
Vyhledat

Zázvor v kuchyni i lékárničce – vyšlechtěná bylina, která zlidověla

Hezké počasí střídají teploty kolem nuly. A to je jedna z možných příčin všemožných chřipek, nachlazení, rýmiček, ale i různých -koků, které se v tomto období hojně množí. Dnes si proto řekneme něco o zázraku jménem zázvor. Hned na začátku můžu prozradit, že je vhodný nejen při léčení nemocí, ale i jako prevence – a to nejen virových onemocnění.


Kde se vzal, tu se vzal


Ač už je to nějaké to století, zázvor byl původně vyšlechtěnou bylinou, která se nevyskytovala volně v přírodě. Dnes je rozšířen po celém světe a mnohé kuchyně, jako je indická, čínská či japonská si bez něj nedokáží přestavit základní jídelníček. Angličané nedají dopustit na své zázvorové pivo a v arabských zemích mu přichází na chuť po setmění :).


V přírodní medicíně se vyskytuje od starověku, v Evropě se objevil v 5. století a do Českých zemí doputoval ve 13. století.


K jídlu i k pití


Využití zázvoru je stejně všestranné jako jeho výskyt. Můžete si z něj připravit čaj, najdete ho i v kávě. Z kořene se dělají bombónykořeníalkoholléky přidává se do piva, šťáv či sušenek. A nakonec si ho můžete vypěstovat i jako pokojovou rostlinu.

Ať už dáváte přednost zázvoru v jakékoli formě, neměl by chybět ve Vašem jídelníčku po celý rok. V čem tkví jeho kouzlo?


Chřipka, nevolnost i elixír mládí


Tak jako páv ohromí svými péry, zázvor se právem pyšní svými mnohostrannými účinky. I proto je vhodné jej užívat jako prevenci. Kromě chřipeček a jiných virových i bakteriálních onemocnění si také poradí s žaludečními obtížemi a nevolnostmi. Podporuje tvorbu šťáv a tím nastoluje rovnováhu v zažívacím traktu (pálení žáhy, půjmy, zácpy jsou ty tam). Urychluje metabolismus a tím pozitivně stimuluje trávení, ale i zdravou chuť k jídlu.



Díky náloži vitamínů A, B1, B2, C, D, E a minerálů jako draslík, fosfor, hořčík, sodík, vápník nebo železo uvolňuje svalové bolesti, podporuje ledviny, kardiovaskulární systém a naopak snižuje srážlivost krve či cholesterol.

Sušený zázvor v prášku v pozadí s kořenem zázvoru.

Chcete-li zůstat fit, zdraví či si udržet krásnou postavu, lesklou kštici a silné drápky i zde Vás zázvor uspokojí. Působí proti stárnutí buněk, pomáhá hubnout a celkově prospívá vitálnímu organismu.


Díky dnes již rozšířenému užití, jej můžete koupit na každém kroku – jako sušené ovoce, v prášku, čerstvý, ale i v bombonech. Avšak pro odvážlivce a superhrdiny doporučujeme denně žvýkat kousek čerstvého, oloupaného zázvoru. Uvidíte jaká síla se skrývá nejen v tomto zázračném kořenu, ale i ve Vás.

0 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Připojte se k nám

Odebírejte newsletter

Kategorie

bottom of page