top of page
Vyhledat

10 tipů jak nakopnout svou energii aneb jaro je tady

Ještě před oslavou jara neboli Velikonoci si dejme pár tipů jak na svou energii a dobrý pocit ze sebe. Možná právě tyto 4 dny volna Vám dovolí něco málo změnit a nastavit si nový životní rytmus. Dnes Vám přinášíme 10 tipů, které Vás rozvíří, udrží Vaší vitalitu po celý den stabilní a navodí Vám dlouhodobě dobrý pocit ze sebe i z Vašeho života. A to je základ pro spokojený život a sklízení úspěchů, ač už je Váš záměr jakýkoli.


Pojďme na to!


1. Start do nového dne


Každé ráno pro nás může být symbolické znovuzrození. Zvláště, když něco v životě chceme změnit nebo se nám vše sype jako domeček z karet. A tento nový start by měl stát za to. Ideální je samozřejmě nasnídat se, ale pokud tento rituál vděčnosti zatím nezvládáte, nakopněte svůj žaludek a tím i metabolismus vodou s citrónem. Stačí vymačkat čtvrtku šťávy do 250 ml vody a vypít na lačno. Uvidíte, jak se po pár dnech ucítíte.


Nedávno jsem objevila Moringu (Co to je a jaké má účinky?), ze kterou si pravidelně přidávám do vody s citrónem. Je to ranní životabudič k nezaplacení! Jak na něj?

Sklenice s domácím smoothie z moringy, goji a citronu.

2. Obohaťte si jídelníček


Kromě často zmiňované pravidelné stravy (cca 5x denně cca co 2,5-3h), je vhodné vnímat, co svému tělu servírujeme. Často se v Čechách setkávám z ne příliš kvalitními potravinami a to dokonce i s nevábnou zeleninou či ovocem. Je tedy vhodné obohatit svůj jídelníček především vlákninou a proteiny. Dopoledne s tak dopřejte více sacharidů a odpoledne nakrmte své tělo zmiňovanými proteiny a vlákninou.


Pokud dodržujete pravidelnou stravu 5x denně, můžete do svého odpoledního shake-u, smoothie nebo jogurtu přisypat trochu konopného proteinu. Ten Vám doplní potřebné bílkoviny v té správné míře. Těsně před spaním si udělejte drink z micelárním kaseinem, který se rozpouští postupně a udrží tak tělo celou noc krásně vyživené.

Zelené produkty - moringa, konopný protein, ječmen a na podporu trávení psyllium.

V již zmíněné morinze či v zeleném ječmenu najdete vysoký podíl vlákniny, avšak nejideálnější je vypěstovat si návyk na psylliumIndické konopí navíc na sebe naváže nepotřebné toxiny a části nestráveného jídla, které Vám zůstávají ve střevech a pročistí Vás velmi přirozeným a zdravým způsobem.


Díky těmto doplňkům vyživíte své tělo, doplníte minerály a vitamíny a zbavíte své tělo všeho, co je mu na škodu. Energie se dostaví už po prvních dnech.


3. Mě se tam tak nechce


Tohle je věta, kterou jsem téměř vypustila ze svého slovníku ba ze života. Přesvědčila jsem se, že když jsem nutila někam jít nebo se s někým potkat, neproběhlo to v radosti a lehkosti. Setkání s lidmi, kteří nám nesedí nebo situace, které jsou společensky či jinak žádané, nám ubírají energii. Je tedy vhodnější vybírat si místa a osoby, se kterými opravdu chceme prožít čas. Dobíjíme tím naše sociální baterky a i ostatním můžeme být prospěšní.

4. Setkání s přírodou


Pokud žijete ve víru města, v práci jste v jednom kole nebo jen co z práce doběhnete domů, se na Vás sesype celá rodina, jsou pro Vás ideální procházky přinejmenším po parku. Jarní počasí však přináší i chuť objevovat, proto využijte tento příliv energie a vydejte se několikrát do měsíce do přírody. Udělejte si den pro sebe a v tichosti se vydejte do vlastního vnitřního světa.


Stejně tak jako pečujete o svůj chrup nebo tělo, pečujte o svou psychiku. Mentální hygiena je stejně důležitá, jako ta fyzická.


5. Je čas na odpočinek


Samou prací a povinnostmi zapomínáme často na sebe. Hodit si nohy na stůl i když nemáme uklizeno či navařeno je někdy více prospěšné, než mít vše top a padat přitom na pusu.

Nedávno jsem si s kamarádkami povídala o volném dnu. Jedna z nich, maminka dvou dětí, na sebe prozradila, že by byla šťastná, kdyby měla alespoň jeden den volna, aby mohla dětem uklidit ve skříni. Uvědomila jsem si, jak i „nemít čas pro sebe“ se může stát našim silným návykem.
Nohy visící z okna auta jako symbol odpočinku.


Aktivní ale i ten pasivní odpočinek je blahodárný pro naše tělo. Často nedostatek spánku či relaxu způsobuje nadváhu, nadýmání, podrážděnost a vyčerpanost. Domluvte se se svým partnerem, ale i se sebou samotnými a darujte si prostor pro sebe.


6. Kochejte se


Jen tak se projít, posadit se do kavárny a pozorovat dění kolem, je účinná metoda jak zpomalit a rozjímat. Velké tempo a tlak, který na nás působí z okolí (nebo si ho vytváříme sami) roztáčí naši mysl. Hodnotíme, probíráme, přemýšlíme, píšeme si seznamy, co ještě musíme a nezbude nám čas na náš niterní svět.


Prožít čas sám se sebou, zahloubat se do své vnitřní zahrady nás uvolňuje. Abychom si udrželi stabilní vitalitu po celý den, je potřeba se naučit zpomalit a jen tak být.

Kdysi jsem měla velmi nabitý program. Z práce jsem běžela za kamarády, o víkendech jsem trávila čas s rodinou. A po večerech jsem se vrhala na nedodělané věci z práce. Jednoho dne jsem potkala můj pravý opak. Muže umělce, který si uměl užívat život. Otřásl mi životem v základech. Najednou jsem si uvědomila, že mu nemám, co nabídnout. Jediné, co jsem uměla bylo pracovat a řešit životy jiných. Byl to nejjednodušší způsob, jak nemít čas na sebe samu a tím i na uzdravení toho, co bylo potřeba uzdravit.

7. Čisté prostředí jako terapie


Je čas na odpočinek, ale také na úklid. Ideální je pokud uklízíte své obydlí či kancelář průběžně. Pokud Vám poličky a skříně překypují věcmi, je výhodné se pustit do generálky.


Prostředí, ve kterém se pohybujeme, je naším odrazem a proto několikrát v roce vyhrňte rukávy, roztáhněte pytle a bez milosti vyhazujte. Tímto procesem si pročistíte i vnitřní svět. Věřte, že každých pár měsíců najdete něco, co už dávno nepoužíváte nebo nepotřebujete. Berte oblečení, kosmetiku či jakékoli jiné věci do ruky a pocitově je třiďte – nechat/vyhodit. Uleví se Vám a do svého života vpustíte to nové.


8. Duchovní cvičení pro Vaši rovnováhu


Dnešní svět nabízí mnoho možností. Baví-li Vás meditace, do toho! Dáváte-li přednost pohybu spojenému s uvolněním mysli můžete si vybrat mezi jógou, tai-či či vědomým tancem. Ať už je to cokoli, co ve Vás vzbuzuje ten onen pocit uvolnění, bez odkladu do toho skočte.

Žena praktikující jógu mezi skalami.

Rovnováha je to, co Vás probudí k životu a pomůže překonat i složitější situace. A kdy jindy je ideálnější čas na nacházení rovnováhy, než v období jara?


9. Nasyťte svou mysl


Sytíme se nejen jídlem a doplňky stravy, ale i krásnem. Poznání je nejlepší potravou pro naší mysl i duši. Cestujte, poznávejte, otevřete se světu. Není důležité odletět desítky tisíc kilometrů do exotických destinací, stačí si naplánovat poznání míst a lidí ve Vašem okolí. I Česká republika či okolní evropské státy nabízí mnoho k objevování.


Cestováním se vytrhnete ze stereotypu a doplníte si chuť po vědění, která je každé bytosti tak přirozená. Tolerance, pochopení a akceptace je rovněž výsledkem, který obohatí Váš život. Ať už jste milovníkem hradu a zámku, přírody nebo památek – syťte se jak jen to jde.

10. Zbavte se škodlivin


A nakonec si připomeňme to, co nám škodí. Zbavte se všech cigaret, alkoholu, těžkého jídla či toxických vztahů. Když uvolníte tento prostor, Vesmír a nová energie Vám vtrhne do života, div neprasknou zárubně Vašich pomyslných dveří. Není potřeba se bičovat a měnit vše na počkání. Zaměřte svou pozornost na co, co můžete eliminovat hned nebo omezit na občasné a na to, na co potřebujete více času. Trénink činí mistra – staňte se mistrem svého života.


0 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Připojte se k nám

Odebírejte newsletter

Kategorie

bottom of page