top of page
Vyhledat

Když se zdá, že je čas na změnu, tak se vám to nezdá.

Příroda i celý vesmír je neustále v pohybu. I naše těla, i když nehybně leží, stále něco vytváří, obnovují, regenerují. Pohyb a změna jsou přirozenou a nedílnou součástí našeho života. Proč potom vytváříme strach, když nějaké změny přichází do našeho života? Máme snad pocit, že se nás netýkají, a když zavřeme oči, tak si taková jedna změna řekne: „Aha tak toho nechám, půjdu o dům dál.“


Když to vezmu do důsledku, někdy to tak může vypadat, když na změnu nejsme respektive nechceme být připravení nebo jí nepřijímáme. O dům dál sice nejde, jen tiše vyčkává na prahu našeho života. Taky se přes ní nic nedostane dovnitř. My zůstaneme stát v místě, pořád se nám život opakuje dokola a co hůř dochází “zásoby jídla, čistících prostředků, vzduchu” a je nám stále hůř a hůř. Nakonec nás to buď donutí něco udělat nebo to vzdát úplně. V lepším případě, až už jsme na pomyslném dně, změnu uvítáme s otevřenou náručí. Pravda, někdy ne úplně s otevřenou náručí. Nakonec ale stejně zjistíme, proč jsme ji nepozvali na kafe už dřív. Hned je nám o kus o kus líp.


Znáte ten film Na Hromnice o den více? Asi tak nějak to vypadá.

Krok k pochopení


Každá změna sebou přináší pochopení — ať už vaše hlava hodnotí konkrétní situaci jako něco negativního nebo pozitivního. Uvědomte si, že je to jen úhel pohledu. Pro někoho může být tragické, když se s ním rozejde partner a jinému to přinese úlevu.


Když se naučíme přijímat veškeré situace jako krok k rozvoji a pochopení něčeho dalšího, nového, něčeho co nám bude přínosem, začneme tvořit svůj život vědomě. A díky tomu bude takový jaký si opravdu přejeme.


Přijmi a změň


Ptáte se jak tedy změnit obtížnou situaci, ve které setrváváte dny, měsíce nebo snad i roky? Jednoduše. Přijměte ji a změňte.


Změna je proces, stejně jako vaření oběda. Brambory nejprve oloupete a pak je dáte vařit. V prvé řadě přijměte současnou situaci takovou jaká je. Následně si napište (v začátcích je daleko účinnější si napsat na papír) jaký je váš sen, záměr či vysněná situace. Buďte k sobě štědří. Nebrzďte se jen proto, že si myslíte, že na to nemáte, máte málo peněz nebo máte jiné překážky (rodina, přátele, práce ect.). Otěže svého života držíte právě teď ve svých rukou. Nechte strach za dveřmi a pište vše, co si přejete. Je jen na vás, jaký život si (vy)tvoříte.

Mějte se rádi.


Změna přichází přesně ve chvíli, když ji dáme volný průchod. Je v pořádku držet otěže ve svých rukou a říct, co chcete změnit a co si přejete místo toho starého. Dejte si však čas, postupujte systematicky, dopřejte si poznání a pochopení. Pokud chvilkově zakopnete, přijměte to bez hodnocení. I tohle je část procesu. Důležité je však postupovat dál a dál.


Tvrdost a přílišná kontrola nás vnitřně napíná, vzbuzuje v nás velká očekávání a navíc vytváříme svou myslí cesty, kterými má změna přijít. Nakonec se divíme, že nepřišla nebo že přišla, ale s velkou bolestí, depresí, stresem. Ano, protože jsme nedali šanci přirozenému průběhu.


Proč se bojíme změn?


Myslíme-li na minulost nebo na přítomnost, necítíme strach, protože to známe. Strach se objevuje ve chvíli, když pustíme svou mysl do budoucnosti a jelikož ji nezná, neví co bude, tak se začne bát.


Strach je jednou z největších brzd našeho života. Když se bojíme máme tendenci se na vše vykašlat a zůstat v tom starém, známém. To nás často ale svírá nebo brzdí. Položte si tedy otázku, chci se nechat svírat a tím stagnovat nebo to změním.


Závěrem


Věřte, že když vyřknete, co si přejete, zvolíte si své tempo — změny se budou dít radostně a konečně začnete žít spokojený život.

0 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Připojte se k nám

Odebírejte newsletter

Kategorie

bottom of page