top of page
Vyhledat

Tajemství mužů

Velmi často se soustředíme na ženy. Vzdáváme jim hold, opěvujeme je a zaměřujeme pozornost na jejich ženskost, energii či mateřství. Muži tak občas zůstávají v našem stínu. I oni mají však své kouzlo a velkou úlohu, ač už ve světě, ve společnosti, ale i v životech žen.


Z toho či onoho důvodu jsem vždy více rozuměla mužům. Vyrůstala jsem spíše v korunách stromů než na zemi skákajíc gumu. V minulosti jsem měla kamarády. A i v partnerských vztazích jsem byla jako ryba ve vodě, ačkoli mi jich mnoho přineslo bolestivé zkušenosti.

Ráda bych dnes věnovala pár řádků těm, kteří jsou stejně jako my zranitelní, laskaví, plní pochopení a především jsou báječnými ochránci – všem mužům, ač už si svou úlohu uvědomují nebo ne.


Dejme jim šanci


Muži jsou častým terčem posměšků na téma zvednutých záchodových prkýnek, nepověšených obrázků nebo vytlačené pasty u závitu tuby. Jedním dechem poukazujeme na jejich necitelnost, protože nás neposlouchají, radí nám, když nemají, nechávají mokré ručníky na zemi a sedí z pivem na gauči, místo, aby konečně opravili „ty dvířka“ od skříňky. A tak s mávnutím ruky a zabručením si to raději uděláme samy.


V této chvíli však nedáváme mužům šanci být muži. Proto se raději stáhnout na svůj ostrov zvaný gauč a drží jazyk za zuby. Snad je to tím, že po válce se mnoho mužů nevrátilo domů a žena zastávala obě role a v tom vychovávala i své děti. Dnes tedy do značné míry tato nerovnováha v nás dál přetrvává. Stavíme se do mužské energie, namísto abychom pochopili jejich niterný svět.

Pánové fungují jinak


Na začátku je potřeba si uvědomit, že mužské vnímání i činy jsou zcela odlišné od těch ženských. Muž jde na přímo, proráží. Žena je jako spirála, která jej obtáčí. Z toho pramení konflikt v komunikaci, když muž přichází za ženou s problémem. Když už se k tomuto muž odhodlá, chce slyšet řešení. Žena naopak vyžaduje porozumění, přitakání. Chce se, jak se říká, vypovídat. Tím si v sobě udělá jasno a řešení se jí zjeví jako na dlani.



Druhý zásadní rozdíl je, že pánové jsou jeskynní tvorové. Když se ráno probudí, přijdou do práce nebo se vrátí domů, potřebují svůj prostor. Rozkoukávají se ve své jeskyni, usednou k ohni a rozjímají. SAMI! Ženy mají často tendenci okamžitě vychrlit veškeré informace ještě než se za nimi zaklapnou dveře. A totéž vyžadují od svých protějšků, šéfů, kolegů či kamarádů. Taháme to z nich, milé dámy, na sílu. A kdo má rád nátlak?

Když jsem pochopila výše zmíněné pravidla, velmi se mi vyladil vztah s mými tehdejšími šéfy. Už jsem na ně ve dveřích, jen co vlezli do kanceláře, nechrlila informace a otázky, ale nechala jsem je v jejich jeskyni do doby, než si dali alespoň ranní kávu.

Mateřství versus zabezpečení rodiny


Dobré vztahy v dětství i dospívání s kamarády, mají pro mě do dnes velký přínos – s radostí mužům naslouchám. Rozumím tedy i jejich potřebám a bolístkám, které jsou často brány s notnou dávkou samozřejmosti. Muži jsou přitom báječní vypravěči a pokud jim dáme prostor i oni nám sdělí své niterné pocity.

S přibývajícím věkem pro mě bylo velmi zajímavé vyslechnout si příběhy o partnerských vztazích a především pak, když se z dvou stali tři. Nejen pro ženy se mění celý svět. Většina mužů drží nad sebou samými bič, jen aby zabezpečili svou rodinu. Odsunou do pozadí jakékoli své potřeby a radosti a jednoduše jedou jako fretky. Mateřská dovolená má daleko k významu dovolené, na muže však zapomínáme. A tak od velké části jsem se vždy dozvěděla, že se cítí být odsunutí svou partnerkou na druhou kolej. Naopak jejich vnímání se přesune s partnerské lásky na lásku celé skupiny, tedy rodiny jako takové. Dostávají se tak do velkého tlaku, aby se této vysoké laťce dokázali přímou úměrností postavit i finančně.

Chceme-li si udržet zdravé vztahy i po narození dítěte, je potřeba, aby žena nesoustředila pozornost výhradně na potomka či „technické“ rodinné věci. Muži mohou polevit ve své práci a ženy upustí od perfektně naklizeného bytu a teplých večeří. Díky tomu vytvoříte prostor pro okopávání a šlechtění své partnerské zahrádky, která nepokvete bez Vaší společné energie.

Muž držící ženu kolem ramen, společně sedící na molu u jezera.

Dokonalý parťák


Když dáme mužům prostor v našem životě (ač už se jedná o partnery, kamarády, šéfy či širší okolí), odvděčí se nám obrovskou dávkou opory. Muži ze své podstaty jsou pečující  a mohou nás naučit vnitřní sílu a stabilitu. Objeví-li se krapet přemrštěného ega, pomstychtivosti a agrese – darujme jim na oplátku naši jemnost a pochopení.


Myslím, že na piedestale nemá stát jen žena, ale i muži se vším, co k němu patří. Kdo totiž určil, že prkénko dole je ta správná varianta?


1 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Připojte se k nám

Odebírejte newsletter

Kategorie

bottom of page