top of page
Vyhledat

5 věcí, které dělat, když se nedaří

V životě procházíme různým obdobím. Někdy se vznášíme na růžovém obláčku a jindy nás tíží břemeno snad celého světa. Nejhorší jsou asi období, která nás doslova válcují. Ač uděláme, co uděláme, stejně to sklouzne do nějaké „katastrofy“. Únava, vyčerpání, deprese, vztek, smutek – to je jen několik emocí, které se v takových situacích objevují. Co tedy dělat, když se jak se říká, nedaří?


1. Poodstupte


Představte si, že jste v lese a stojíte velmi blízko stromu. Tím, že nemáte rozhled, nabíráte dojmu, že existuje jen jeden jediný strom. Kmen Vám v té chvíli zastíní jakýkoliv jiný výhled. Podle toho pak také jednáte. Nadechnout se a i třeba v myšlenkách poodstoupit od onoho pomyslného stromu Vám přinese uvolnění a nadhled. Je to jedna z možností a také ověřených metod, jak se alespoň trochu v dané chvíli pocítit lépe a uvidět situaci z perspektivy. A to třeba i v situaci, že si s něčím drobnějším nevíte rady.


2. Dopřejte si chvilku pro sebe


Ač už bydlíte sami, se spolubydlícími nebo s partnerem, je velmi důležité umět si pro sebe vytvořit svou oázu klidu. Každý z nás občas potřebuje prožít chvíli v tichosti, jen sám se sebou a svými radostmi. Nemáte-li možnost si tuto oázu vytvořit v místě bydliště, zajděte si do přírody, na procházku do parku nebo odjeďte za město třeba i do přilehlého penzionku. Duchovní očista (nebo jak to můj táta rád nazývá „Mentální hygiena“) je stejně důležitá jako ta fyzická. A tak když večer než ulehnete do postele, taky si dáte sprchu nebo si alespoň vyčistíte zuby. Ve chvílích, kdy se nám sype život pod rukama, je nanejvýše důležité do své oázy vstoupit.


3. V nouzi poznáš přítele


Některá česká přísloví jsou plná mouder. A i když občas i přátelství zaskřípe, tak věta „V nouzi poznáš přítele“ sedí jak pozadí na hrnec. Jsme lidé a máme své plusy i mínusy, lepší i horší dny, stejně jako všichni kolem nás. Když je Vám však ouvej, je nasnadě požádat o podporu či o pomoc.

Nedávno jsem se sama ocitla v situaci, kdy se mi půda pod nohama zatřásla. Po pár dnech bytí sama se sebou jsem se stále nedokázala zvednout. V oné chvíli se mi ozvala má blízká přítelkyně, která jemným avšak důsledným způsobem docílila toho, že jsem se s ní setkala. Onen večer jsme si povídaly jako obvykle, až najednou přišel ten moment, kdy ze mě doslova vytáhla, co se se mnou posledních pár dní děje. Ve slabé chvilce jsem ji řekla, že bude lepší, pokud všechna svá přátelství od sebe odstřihnu, že za nic nestojím. Podpory a upřímných slov, kterých se mi dostalo se jen těžko popisují. Později mi došlo, že to bylo ten den podruhé, kdy mi ono přátelství pomohlo opět na nohy.

4. Mějte srdce na dlani


Někdy se těch věcí nahromadí více. Mnohdy si vše důkladně v sobě ukládáme, až přijde chvíle, kdy láva vytryskne. Je tedy vhodné upouštět páru postupně. Když se nedaří, nasnadě je mít srdce na dlani a mluvit o tom, co se v nás děje. Ve chvíli, kdy papiňák bouchne, jen těžko udržíme rovnováhu, abychom někoho nesežehli. Není potřeba rozebírat každou maličkost, ale když už vidíte, že se dostáváte do labyrintu, řekněte o tom, co Vás trápí. Samozřejmě v klidu a v moudrosti.


Někdy je složitější pojmenovat věci pravými jmény a říci otevřeně té dané osobě do tváře, co se v nás odehrává. Zvláště pokud se jedná o někoho, kdo nám není až tak blízký nebo si surfuje na jiné vlně. V té chvíli si to alespoň napište na papír a ten pak spalte. Vyventylujete tak přebytečnou (destruktivní) energii a naberete potřebný nebo alespoň částečný odstup.


5. Sladkosti života


…a když už nic nepomůže, vždy je tady čokoláda :). A k čokoládě si můžete sesumírovat, co pro Vás taková sladkost neboli radost v životě je. Možná jste už dávno nebyli na bazénu nebo jste se dlouho nesetkali se starým známým. A nebo jen potřebuje pár chvilek pro sebe. Tak nebo onak – udělejte to. Napište si třeba i celý seznam svých malých i velkých radostí a začněte je postupně naplňovat. Uvidíte, že je to takový malý zázrak, kdy se Vám třeba v životě objeví někdo, kdo Vás pošoupne dál.


0 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Připojte se k nám

Odebírejte newsletter

Kategorie

bottom of page