top of page
Vyhledat

7 tipů, kam v České republice na velikonoční výlet?

Letošní Velikonoce doprovází krásné, jarní počasí. Čas, jako stvořený pro výlety. Připravili jsme si pro Vás 7 tipů, kam na výlet napříč celou Českou republikou. Ať už se necháte inspirovat dnes nebo se vychystáte v budoucnu do těchto míst třeba na víkend, vězte, že stojí za to 🙂

Pojďme na to.


1. Historie dýchá na Křivoklátu


výletů kolem Prahy mám jistojistě ráda Křivoklát. Je to malebný hrad s kavárníčkou, krásnými výhledy z hradeb a typicky českým jídlem. Můžete se projít jak v zahradě, tak i využít průvodce a projít se samotným hradem. Taktéž pořídíte krásné fotky a užijete se hezkou vyhlídku z protilehlého kopečku, který nabízí jiný pohled i procházku.



Křivoklátsko je velmi příjemné místo, kde si odpočinout, setkat se s přírodou i s kouskem historie. Výlet můžete zakončit třeba v muzeu motocyklů či v hospůdkách, které nabízí tradiční české jídlo i pivíčko a domácí limče 🙂

Zámek Křivoklát zahalený jarní přírodou.

2. Z Prahy nebo z Plzně – Svatá hora je tu pro Vás


Tento klenot mi kdysi ukázala moje kamarádka. Delší procházka z centra Příbrami nebo kratší z parkoviště pod Svatou horou však nemá vliv na energii, která na Vás dýchne, když projdete vstupní branou. Po celém areálu i parku našlapujete tak nějak s jemností a důstojností. Možná proto, že je toto místo léta zařazeno mezi poutní místa.


Proslýchá se, že se zde zázračně uzdravil poustevník Procházka, kterému se zde vrátil zrak. To potvrzují i lékařsky doložené dobrozdání či světské výpovědi. Od té doby se o Svatou horu začala zajímat širší veřejnost. A i mezi nimi se najdou tací, kteří zde došli uzdravení.

Kopec v Příbrami nazývající se Svatá hora

Ať jste věřící nebo ne, Svatá hora stojí za návštěvu. Majestátní vchod Vás doslova posadí na zadnici a nadechnete se nové, čisté energie.


3. Benátky v Čechách?


Gondoliéry zde nečekejte, ale krásnou procházku přírodou ano. Je řeč, jak jinak než o třeboňských rybnících na jihu Čech. Samotná Třeboň je lázeňským městem, významnou památkou a přírodní rezervací. Není se tedy co divit, že rybníky hojně navštěvují jak turisté, tak lázeňští hosté. Kde jinde byste našli takový přírodní úkaz.


Jste-li autem nebo na kole, jistě stojí za zmínku „Samota u houpacího koně“. Malebná farma, kde se můžete ubytovat, nasát klid a zrelaxovat svou mysl i tělo. V okolí najdete několik k restaurací, kde se můžete zastavit na něco na zub a prožít tak krásný víkend nebo i nějakou oslavu v místě, kde se zastavil čas. Tady je totiž jedno jestli jste v páru nebo singl.

Pohled na jeden z Třeboňských rybníků.

4. Město Karla VI


Karel IV se zasloužil nejen o most, ve kterém jsou údajně zazdění rytíři, ale také o mnohá města. Jedním z nich jsou Karlovy Vary. Dnes největší lázeňské město na území České republiky.



Legenda praví, že při jedné z loveckých výprav pes uhánějící za divokou zvěří upadl do tryskající tůně. Jeho sténání přivedlo na toto místo celou výpravu, která vodu ochutnala. O vřídle byl informován rovněž Karel IV, který se zde vypravil s lékaři. Společně pak konstatovali, že tato horká voda má léčivé účinky.

Promenáda v Karlových Varech.

Karlovy Vary byly mnoha léta opomíjeny. Dnes však otevírá náruč nejen pro odpočinek a wellness, ale také filmovým nadšencům na každoročním karlovarském filmovém festivalu.


5. Odpočinek, wellness a příroda


Nedaleko Hradce Králové se nachází vesnička jako každá jiná, která ukrývá své taje. Deštné v Orlických horách mě mile překvapila. Nejsem fanouškem vysokohorské turistky. Větší dojem na mě dělá noční pohled na mořské vlny, které se objevují a mizí – stejně jako situace v našem životě.


Když jsem však před pár týdny navštívila Penzion Kozí chlívek, byla jsem překvapená, co pro nás tamější příroda připravila. Zvolily jsme menší okruh, jelikož na horách byl ještě sníh a udělaly jsme dobře. Cestou jsme se příjemně prošly pláněmilesy i sněhem na sjezdovkách a potkaly třeba kostelík, ač vybydlený i přesto funkční. Jaké bylo naše překvapení, že byl přístupný. A tak jsme se v provizóriích mohli projít až do věže. Zanechal ve mě velký dojem i klid (ačkoli nejsem věřící). A dvě houpačky ve stromech byly pouze třešinkou na dortu.

Kostel v Deštné v Orlických horách.

6. Prozkoumejme podzemí


Není jistě pochyb, že Moravský kras se svými Punkevními jeskyněmi a Macochou patří do nejzajímavějších a nejhezčích míst Moravy. Taje, které tato nádherná příroda skrývá, jsou k nezaplacení.



Jsou součástí nejdelšího jeskynního systému. Zmapovaná část Amatérských jeskyní činí 35 km. Svou oblibu si získaly především proto, že je zde možné se podívat až na samotné dno propasti Macocha a přitom se romanticky projet lodičkami po řece Punkvě.

Lidé užívající si projížďku na lodičkách v punkevních jeskyních

Tento výlet můžete pojmout jako prohlídku vlastního nitra, kde se dostanete na samé dno, podíváte se pravdě do tváře a za odměnu Vás lodička převeze na pomyslný „druhý břeh“.


7. Kam dřív?


Výlety mého dětství. Pamatuji si, když jsem se držela za ruku mého velikého táty, který mě provázel mezi tatrovkami a dalšími auty, které se vyráběly napříč historii. Kopřivnice a muzeum Tatry je jistě impozantní a stojí za to ji navštívit. Zvláště pokud zde žijete nebo do těchto končin máte namířeno.


Spojte tento výlet však s procházkou za Štramberskou Trúbu. Městečko je malebné, můžete si zde dopřát tradiční Štramberské uši a jako třešinku se pokochat výhledem z věže na celé okolí.

Štramberská Trúba zalitá sluncem.

Kdyby jste i přes to byli lační dalšího poznání. Jistě stojí za to nedaleká zřícenina hradu Hukvaldy. Chráněná kulturní památka Vám nabídne procházku historií a pokud si výlet správně naplánujete jistě i nějakou slavnost.


Česká republika je plná krásných  míst a mohli bychom psát a psát a psát. Napište nám i Vy do komentářů, které místo Vás oslovilo nebo zanechalo stopu z dětství. Příště rádi napíšeme o Vaších tipech 🙂


0 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Připojte se k nám

Odebírejte newsletter

Kategorie

bottom of page