top of page
Vyhledat

6 filmů, které Vás motivují jít si za svým snem

Přehoupli jsme se do ročního období, kdy raději všechen volný čas prožíváme venku. Věřím však, že někdy můžete být přesyceni společností a tak večer u filmu přijde vhod. Zvláště pokud k celistvosti letní energie potřebujete dávku motivace.


Dnes Vám přináším 6 filmů, které ve Vás probudí zvířecí chuť jít si za svými sny a cíli. A jak jinak – rok 2019 je pro tyto kroky velmi podporující <3.



1. Pokojný bojovník


Tenhle film (stejně jako kniha) na mě udělal velký dojem. Když jsem ho objevila, týden jsem se na něj dívala dokolečka. Do dnes si ho pouštím ve chvílích, kdy ztrácím sílu a potřebuji opět uvěřit v něco víc, vnímat propojenost, celek, bytí. Pokaždé si do tohoto snímku jdu pro nový úhel pohledu, novou myšlenku a pochopení.

Danny z filmu Pokojný bojovník visící na kruzích.

Hloubka a zároveň symbolika, jakou film nabízí, je silná a motivující. Chcete všeho nechat a hned teď se rozběhnout napříč Vaším snům. Do žil vhání obrovskou síluodhodlání, chuť a přesvědčení, že vše je možné. Když si pak ještě uvědomíte, že celý film je na základě skutečných událostí a Dan Millman opravdu tento příběh prožil (včetně Joy), o to víc ucítíte odhodlání jít si za svým. Doporučuji si však přečíst i knihu, kde je popsaný příběh více dopodrobna.

ZAJÍMAVOST: I samotný Dan Millman se ve filmu objevuje. Ve chvíli, kdy Danny stojí „nehnutě“ na stole, Sokrates si povídá s řidičem auta o svém synovi Pitovi. Řidičem auta je právě autor D. Millman

2. Kung fu Panda


Zdánlivě hloupoučký animák však nabízí mnoho moudrých myšlenek. Když pohlédnete pod povrch, uvidíte několik průvodních myšlenek, který Kung fu Pandu právem řadí mezi silné filmy.

  1. I když na to náš zevnějšek nevypadá, můžeme se stát kýmkoli na světě – nejdůležitější je láska k dané činnosti, důvěra a vnitřní čistota.

  2. Nic není náhoda – vše se děje jak má a přesně v tu chvíli, kdy se to má dít.

  3. Přijetí je mocný nástroj – boj nás naopak vyčerpává.

  4. Motivace má mnoho podob – pro každého může být jinde a právě díky oné jedinečnosti dosáhneme cíle.

  5. Není žádná tajná přísada – věc se stává výjimečnou, když v její výjimečnost uvěříme.

  6. Být k sobě upřímný a jít si za tím – uvolnění vlastního potenciálu vytváří naší autentickou cestu.

Po z filmu Kung-Fu Panda v rozštěpu nad zemí držící misku s knedlíčky

V na první pohled oddechovce můžete najít hloubku i smysl, který Vás inspiruje na vlastní cestě. Zařaďte tento film mezi povinné motivační nakopáváky i třeba jako zábavnou formu uvědomění si sebe pro Vaše potomky.


3. Magická slova: Příběh J.K Rowlingové


Další z filmů natočený na základě pravdivých událostí. Pro mě je to taková malá bible, když ztrácím motivaci k psaní. Po tomto filmu si vždy uvědomím, proč píšu. Je to příběh velkého snu a dlouhé, strastiplné cesty k realizaci. Už po prvním shlédnutí jsem oněměla.


známých osobností obzvláště vidíme pouze to pozlátko. Je proto velmi dobře, že vznikají biografické filmy, které nám pomáhají se ztotožnit s hlavními hrdiny. Ukazují nám, že i oni prošli mnohdy peklem, než se o nich celý svět dozvěděl. Inspirací pro nás jsou především tehdy, když se sami za svým snem někde zasekneme a nevidíme cesty ven. Nebudu však prozrazovat příběh. Podívejte se na film sami :).

Představitelka J.K Rowling sedící za svým psacím stolem.

4. Největší showman


Baví mě, že v poslední době vzniká mnoho filmů z nádechem inspirace. Je to možná tím, že i doba k tomu přispívá. Je stále více bytostí, které otevírají oči a nechtějí jen tak přežívat, ale žít. Ve filmu Největší showman je hned několik linek, které nám nabídnou zamyšlení.


Hned jedna z prvních scén poukazuje na korporátní svět. Při pohledu z okna v práci si hlavní aktér uvědomí, že rutina může jednoduše sklouznout (aniž bychom si toho byli vědomí) ke smrti. Kamera krásně projede protilehlou kancelářskou budovu až na hřbitov. Zlatý bludišťák za tuto symboliku.


Rozpomenutí se Phinease jakožto vizionáře vede k zakoupení muzea, které díky svým dětem změní na Cirkus. Zda je pravdivá informace, že takto vznikl cirkus nevím, ale i zde se objevuje krásná symbolika. A to hned ve dvou místech – i zdánlivá šílenost na první pohled může vést k vlastní autentické cestě. Nenechte se proto odradit. A pak věřte dětem – svým čistým vědomím Vám leckdy odkryjí pravdu.

Skupina všech podivných z filmu Největší showman vč. Hugha Jackmana

A teď to vezměme stručně. Další linky objevující se ve filmu:

  1. V jinakosti je krása – udělejte tedy ze svých nepřijatých zvláštností přednost.

  2. Nezapomínejte proč jste se rozhodli realizovat svůj sen, především pak má vždy sloužit lidem (celku).

  3. Vaše záměry, ač jsou jakkoli atypické vyjadřují Vaší esenci – držte se jich zuby nehty a pouze vnímejte podmínky, které Vám život nabízí pro jejich realizaci.

  4. Důvěra, ale také pokora mají být při realizaci Vašimi pomocníky, stejně jako přátele na cestě, kteří jsou Vám oporu.

5. Říše hraček


Další spíše pohádkové provedení filmu na čele s továrníkem Panem Magoriem skrývá v sobě velkou symboliku důvěry v sebe sama. I když jsme ztracení či nevíme přesně náš směr, stačí uvěřit a vše se nám zjeví jako lusknutím prstu.


Zápletka účetního „Podivína“ je rovněž kouzelná. Jsou mezi námi tací, kteří i kdyby byli součástí kouzla, tak si toho nevšimnou. Vše má však svůj čas a každý má své tempo. Zaměříme-li pozornost do sebe i okolí „prozře“.

Moly s Panem Magoriem u prodejního pultu v hračkářství z filmu Říše hraček.

Nadchlo mě rovněž propojení různých světů – dětských, dospěláckých, zázračných či váhavých – každý z nich ukazuje svou skrytou slabost, nedůvěru v sebe, strach, ale i jinakost a nepochopení. Díky vzájemnému přátelství a podpoře, každý z nich nakonec nalezne v sobě sílu.

ZAJÍMAVOST: Všimli jste si hned na začátku, když se Moly potká s Erikem před hračkářstvím a povídají si o klobouku, který je zavěšený alespoň 2 metry nad zemí? Eric vysvětluje, že je potřeba se jen dobře odrazit. Když vejde Moly do obchodu, v pozadí se Erik houpe nad zemí i s kloboukem. To je síla důvěry.

6. Svátek matek


Dnešní šestici zakončíme filmem, který Vám možná nezmotivuje k realizaci vlastních snů, ale k přijetí a upřímnosti. Je to jeden z filmů, který poukazuje na to, jak je důležité být sám sebou a mít odvahu to ukázat navzdory všem. Opět i zde se setkáte s jinakostí, která když je přijatá, tak odvděčí se velkou silou, scelením a uvolněním. Jednoduše se pročistí vzduch i vnitřní prostor v nás samotných.

Rodina stojící u počítače z filmu Den matek

Silnou dějovou linkou je také postavení se čelem k minulosti. Ta nás totiž mnohdy může brzdit od dalšího kroku v našem životě. Naopak je však také vhodné se od minulosti oprostit, useknout pomyslnému drakovi hlavu a jít dál.

0 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Připojte se k nám

Odebírejte newsletter

Kategorie

bottom of page