top of page
Vyhledat

10 důvodů, proč číst knihy

Knihy byly pro mě vždycky přitažlivé stejně jako psaní. Léta trvalo, než jsem v psaní začala následovat hlas svého srdce, ale bez knihy jsem se neobešla už od raného dětství. Ne každý však sdílí tuto vášeň a jiní si jednoduše neudělají čas. Stejně jako zdravé jídlo či sport i kniha má svých několik zásadních plusů. Proč je čtení tolik prospěšné a co nám přináší?


1. Udržuje mozek v kondici


V první řadě čtení povzbuzuje činnost mozek. Prakticky se jedná o sval, který je nutné trénovat, aby dobře fungoval. Nejde však o roztáčení mysli, vymýšlení kola, ale o vhodný způsob stimulace, který nedovolí mozku ochabnout. Vědecké výzkumy dokonce ukazují, že tento způsob tréninku snižuje pravděpodobnost onemocnění Alzheimerovou chorobou.

2. Rozvíjí fantazii a kreativitu


Fantazie je jedním ze stimulantů našeho mozku. Slouží však také pro to, abychom si především při verbální komunikaci dokázali různé věci či situace představit. Jde také ruku v ruce s kreativitou. Čím lépe nám v této sféře mozek pracuje, tím jsme kreativnější. Pokud tedy máme velkou fantazii, vycházíme mimo zajeté koleje. To se hodí především pokud pracujete v oblastech, kde je potřeba vymýšlet často nové věci nebo náměty. Kreativní lidé z větší fantazii jsou také více pozitivní a otevření.



3. Zdokonaluje slovní zásobu i psaní


Nemusíte být zrovna spisovatel, abyste ke svému životu potřebovali dobrou slovní zásobu či správný psaný projev. V téměř každém zaměstnání, ale i při komunikaci s ostatními je vhodné umět se vyjadřovat. Jednodušeji tak dosáhnete svého a potažmo rozvíjíte i argumentaci. Člověk v tomto ohledu vzdělaný si také více věří a je zároveň klidnější. Nebojí se tolik vyjadřovat své názory nebo prezentovat, ač už sebe nebo firmu, projekt.

Ženské ruce, které píší průpiskou do zápisníku na dřevěném zábradlí v pozadí s trávou.

4. Podporuje soustředění


Asi každý z nás zažil, jaké to je, když na nás tlačí termín a kolem je neustále rušno. Soustředění se jde pást. Čtení knih koncentraci podporuje, jelikož zaměřujete pozornost na jeden příběh, do „jednoho bodu“. Zvláště pokud si svého papírového přítele berete i do tramvaje, kavárny a na veřejná prostranství. Rázem jako kdyby Vám vypnuli zvukovody a jste v jiném světě.

Po létech čtení (a učení se při hodinách) se mi dokonce špatně četlo nebo učilo v tichosti. Vždy jsem musela jít do společnosti, abych se něco naučila. Dnes však i v rušném nočním klubu jsem schopná si otevřít knihu a nevnímat okolí.

Rovněž pro naši dobrou duševní kondici je více než důležité naučit se soustředit do sebe. V tom nám pomáhají meditace, jóga apod., je to ale jakési perpetuum mobile – čím více jsem soustředěná, tím lépe mi jde jóga či meditace, která onou soustředění opět zlepší. Tak proč nezačít třeba dobrou knihou?


5. Zlepšuje paměť


Někdy máme honičku, že nevíme, kde jsme hlavu nechali. Občas se pak stane, že zapomínáme a bez diáře jsme ztraceni. Paměť jde však ruku v ruce s povzbuzením mozku a soustředěním. Čím více máme na hlavě, tím více jsme roztěkaní, méně si pamatujeme a také nesprávným způsobem stimulujeme činnost naši „řídící věže“. Jedná se o trénink a ne o zatěžování. Knihy jsou tedy vhodné na uvolnění a pozvolné cvičení, které nám lepší paměť zlepší.

Černá silueta muže ukazující na grafiku mozku, který je prosvětlený tyrkysovými a modrými sítěmi neuronů.

6. Rozšiřuje znalosti


Není potřeba číst specializované knihy, abychom se dozvěděli něco nového. I v zajímavé beletrii tu a tam pochytíme zajímavosti a fakta z reálného života. Ku příkladu základy kubánské revoluce jsem se dověděla z romantického filmu, až pak se koukla na dokumenty. U nás vychází navíc takový nespočet zajímavých knih, že si každý týden můžeme odskočit do jiného žánru a „stát se“ kýmkoli na světě chceme. Chvíli se můžeme pohybovat mezi skřítky a jindy v pravdivých biografiích. Knihy jsou navíc velmi jedinečné a papírovou verzi za nic na světě nezastoupí kamarád mobil.


7. Snižuje stres


V dnešní době není těžké se dostat do vypjaté situace. Z práce toho máme naloženo až až a doma čeká rodina, až jim uvaříme, vypereme, vyžehlíme… Někdy máme období, že nám povinnosti lezou ušima. Kniha je v těchto chvílích naše spřízněná duše. Tím, že se začtete do stránek příběhu se rázem dostanete do jiného světa. Zpomalíte také mozkové frekvence a uvolníte mysl, která Vám roztáčí myšlenky a dostává Vás tak do přetlaku.

Žena, která si v houpací síti na balkóně čte časopis.

Dalším aspektem je, že celkově relaxujete, odpojujete se a tím dáváte možnost regeneraci celého těla. V neposlední řadě si tvoříte svou vlastní oázu klidu, která je velmi důležitá pro duševní hygienu.



8. Prohlubuje empatii


Možná to zní zvláštně, ale vědci dokázali, že čtením knih se nám zlepšují naše vztahy. A to právě díky tomu, že se s postavami a hrdiny ztotožňujeme. Jsme jim blíž a tím se do nich dokážeme vcítit a lépe je pochopit. Je to vlastně dovednost, kterou se prostřednictvím knih učíme. Tu pak aplikujeme i v životě. Čím častěji tedy čteme, tím více jsme empatičtí, máme větší slovní zásobu, jsme více soustředění, klidnější… knihy jsou jednoduše bomba.


9. Pomáhá dobrému spánku


Přiznejte si, kolik z vás usíná u nějakého seriálu nebo televize? Vědci již dávno dokázali, že jakýkoli zvuk, u kterého usínáme má však negativní dopad na náš spánek. Spíme hůře a během noci se budíme. U knihy je tomu naopak. Jak jsme říkali, povzbuzuje správným způsobem mozek, rozvíjí fantazii a především uklidňuje. Je to způsobeno především tím, že zaměřujeme pozornost do jednoho „bodu“.

Kniha nás proto ukolébá a plynule provede do království snů. Je to de facto návyk.  Abychom se tedy vyhnuli probdělé noci a další den ráno se cítili plní vitality místo ovládače sáhněte po knize.


10. Postará se o zábavu


V neposlední řadě je kniha dobrým bavičem, vypravěčem napínavé příhody nebo láskyplného příběhu. Vyvarujete se tak nudě, ztraceným hodinám u počítače nebo u televize a prožijete krásné chvíle sami se sebou. Navíc jak je vidět, podpoříte své zdraví, ač už na duševní tak i fyzické úrovni. Kniha je jednoduše dobrým společníkem a zároveň léčitelem. A to není ani potřeba se stát se knihomolem.


Čtěte také: Žijeme ve výkonu.

2 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Připojte se k nám

Odebírejte newsletter

Kategorie

bottom of page