top of page
Vyhledat

Domácí lázně s kokosovým olejem

Stále častěji dávám přednost přírodním přípravkům. Mám tedy oblíbené značky na úklid, ale i kosmetiku nebo doplňky stravy. Nedávno jsem odhalila tajemství kokosového oleje. Ten se používá jak v kuchyni, tak i jako kosmetický přípravek a doplněk stravy. Jeho všestrannost mě mile překvapila. Dopřejte si dnes i Vy své domácí lázně provoněné exotikou a přírodou.


Standart a kvalita


Stejně jako u olivového oleje i kokosáč, aby byl opravdu kvalitní je potřeba dohlídat jeho zpracování za studena a bez chemického ošetření. Takový výrobek je pak jemný, lehce se roztírá a voní po čerstvých kokosech. Ani kvalita RAW, BIO či jiná není tak důležitá, jako samotné zpracování a čistota složení. Zvláště pak budete-li ho používat vnitřně.


Můž sekající kokosový ořech a mačetou vydlabuje díru k pití.

1. Slast pro tělo


Díky svému složení je kokosový olej vhodný místo tělového krému. Vaší pokožku zanechá na dlouhou dobu jemnou a hydratovanou. Místo chemických produktů můžete sáhnout právě po tomto rajském zázraku. Hodí se také k masáži. Velmi dobře a hluboce se vstřebává a tak se dostane do svalové hmoty, kterou fundamentálně uvolní. A to platí i při sportovní zátěži. Dali jste si do těla a máte svalovou horečku nebo křeče? Sáhněte po kokosovém oleji.


2. Hedvábné vlasy


Kokosový olej je velmi vyživující a proto se hodí jako kondicionér. Stačí nanést trochu tuku na konečky, nechat pár minut (2-5 min) působit  a opláchnout. Vaše vlasy budou hedvábné, lesklé a plné síly. Kokosáč ocení především ti, co mají tvrdé, suché a nepoddajné vlasy. Jemnost, kterou přináší a hydratuje není blahodárná jen pro tělo, ale i pro naši bujnou kštici. A věřte nebo ne, používají ho i muži.

Zárodek kokosového ořechu na světlezeleném pozadí.

3. Zdravé zuby, krásný úsměv


Kokos obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, proto je tolik zdravý a prospěšný. Málo kdo však ví, že je taký přírodní vybělovač zubů. Už po 14 dnech používání uvidíte rozdíl. Po tradičním umytí stačí prstem (já dávám přímo na kartáček) nanést a „čistit“ dvě minuty a poté pouze vyplivnou. Kromě vybělení dosáhnete i zdravějších dásní, méně kazu a menší tvorby plaku. Během celého dne i po jídle budou Vaše zuby jemné.


4. Do jídla i jako detox


Je známo, že se vitamíny uvolňují v tuku, také proto se do salátů přidává olivový olej. A ačkoli má kokosový tuk vysoký bod spalování je vhodnější jej používat pouze za studena. Ostatně to se týká i ostatních rostlinných olejů. Na vaření a smažení je mnohem zdravější používat ghí nebo sádlo a na studenou kuchyni rostlinné oleje. Dobrá zpráva je, že to s nimi nijak nepřeženete a můžete je tedy používat v jakémkoli množství. To, že je tuk či sůl nezdravá je mýtus – ale o tom si řekneme příště.

Dva kokosové ořechy se slámkami připravené ke konzumaci položené na dřevěném stole v pozadí restaurace.

Kokosový olej tak můžete přidávat do salátů, pomazánek, na sladké i na slané pokrmy a především pak každé ráno jen tak samotný. Nastartuje metabolismus a chrání od srdečních a cévních onemocnění. Dodává tělu potřebný zinek, selen a řadu vitamínů – D, A, E, K či nenasycené mastné kyseliny. V neposlední řadě na sebe navazuje toxiny, proto si 2x do roka dejte 3-4 týdenní detox těla. Na 15 minut vložíte lžičku kokosového oleje do úst a poté pouze vyplivnete. To však osobně vyzkoušeno nemám.


5. Peelingy, zábaly, masky, odličovač


Kokosový olej mě nadchl především jako kosmetický přípravek. Tělo i ruce mám jemné, jako dětský zadeček, ale co mě na něm baví nejvíc je, že se z něj dají vytvořit doslova zázračné přípravky. A to nejsem jedna z těch žen, co si ráda dává banány na tvář a okurky na oči.

Kokosový olej ve sklenici s dřevěnou lžící.

Z kokosáče jsem si však připravila peeling a zkoušela také zábaly a odličovač. Musím konstatovat… jsem celá kokosová. Nejvíc mě asi překvapilo, že se dá tak snadno odlíčit a to i mou neoblíbenou řasenku. Ačkoli musím říct, že hned v závětří je peeling. A na ten Vám již za nedlouho přidám recept.


0 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Připojte se k nám

Odebírejte newsletter

Kategorie

bottom of page